16 Mayıs 2012 Çarşamba

Pumalar Hakkında

Pumalar  , namı diğer dağ aslanları...

Pumalar kedi türleri arasında aslan , kaplan ve leopardan sonra gelen en büyük kedidir  , oldukça değişik bir tüy yapısı ve pençeleri bulunur.

Pumaların tüylerinin ve ayak yapılarının değişik olmasının en büyük nedeni avlanma alanlarıdır , o kadar keskin ve yüksek kayalıklar da hareket etmek zorunda kalırlar ki...

Genel de tek başlarına dolaşırlar , çiftleşme dönemleri hariçte tek başlarına görünürler , bazen kardeş pumalar 2 yaşına gelene kadar birlikte yaşayabilirler..


Aslında aslan kaplan gibi büyük kediler ile yakın akraba olmayıp daha çok küçük kediler sınıfına girse de en büyük kedilerden biridir. Omuz yüksekliği 70 santimetre civarındadır. Boyu erkeklerde 130 dişilerde 110 santimetreyi bulur ve bunlara ek olarak 66 ila 78 santimetre arası uzunluğunda bir kuyruk gelir. Erkekleri 100 kilogram ağırlığa ulaşırlar dişileri ise istisnalar dışında 50 kilogramdan fazla çekmez. Ekvator çevresinde yaşayan pumalar türlerinin en küçükleri olup kutuplara doğru gidildikçe büyüklük artar.

Postu kısa tüyleri sık rengi ise değişkendir. Sıklıkla sarımsı kahverengi ya da gümüş-gri olurlar. Gırtlak kısmı ve göğsü her zaman beyaza çalar. Alt bölümdeki tüyler daha soluk renklidir. Kulakları küçüktür ve uçları siyahımsı tüylerle kaplıdır. Küçük kulaklarına rağmen iyi işitir. Burnu ise siyah renktedir. Yeni doğanlar lekeli olup bu lekeler puma 9 aylıkken solmaya başlar 24 veya 30 ay sonrasında tamamen yok olur.Leoparlardaki gibi melanizm belirtisi göstermez.

Pumanın ön pençelerinde dört arkada ise üç parmağı vardır. Pençelerinin büyük olması yere sağlam basmasını sağlar. Bu yüzden yaklaştığını farketmek zordur . Pençe tırnaklarını içeri çekebilir. Çok çeviktir ve kuvvetli şekilde sıçrar. Dört metre yükseğe ve on metre kadar uzağa sıçrayabilir.

Bu hayvanlar çok geniş yelpazede cinsiyetler arasında ayrılan farklı sesler çıkarırlar. Bununla birlikte hakiki büyük kedilerden farklı olarak bu sesler arasında kükreme sesi yoktur. Truman Everts gibi Kuzey Amerikalı araştırmacılar Puma çığlığını insanınkine benzer olarak tarif etmişlerdir.

Pumalar vahşi hayatta 12 ile 13 yaşa kadar ulaşırken esaret altında 21 yaşını bulabilirler.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder