Pitonlar hemen hemen bütün sürüngenler gibi tekil taşarlar ve hem cinsleri ile sadece çiftleşme dönemlerinde bir arada olurlar , erkek pitonlarda da çifleşme dönemlerinde kavgalar baş gösterir bu tür kavgalar da ilk saldıran her zaman avantajlı olur.
En çok bilinen piton türleri , Afrika çöl pitonu, Ağaç pitonu, Avustralya Kaya pitonu, Burma pitonu gibi türlerdir.
Pitonlar genel de Afrika da sulak araziler de ve çevrelerinde görülür , zehirsiz olmasına rağmen dünyanın en uzun ve en güçlü kaslarına sahip yılanıdır.
Özellikle kaya pitonlarının boyları , 9 metreye varabilir. Amerika'da yaşamaz,insanların piton yetiştirme merakları nedeniyle bu kıtada da zaman zaman rastlanır hale gelmiştir.
Timsah ve diğer pitonlar gibi büyük hayvanları da hem yiyebilir hem de sindirebilir.
O kadar değişik pusulanma taktikleri vardır ki , ağaçlardan sarkarlar , kayalara saklanırlar , deniz kenarın da ve bataklıklar da nefeslerini bir süre tutabilirler , bu sayede de av zinciri oldukça geniş hayvanlardan oluşur.
Genelde sulak alanları tercih eder. Oldukça yavaş ve miskin hayvanlardır. Ağaç pitonları hepçildir.
Bir piton büyük bir avı yedikten sonra hemen hemen 2 gün aktif dinlenmeye geçer , bu zaman diliminde iyi saklanmalıdır çünkü savunmasız kalırlar , eğer olası bir saldırı olursa yuttukları avlarını bırakmak ve kusmak zorunda kalırlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder