24 Nisan 2012 Salı

Kurt Sürüsü Belgeselleri

Kurt sürüleri , hayvanlar aleminde belki de birbirine en bağlı topluluktur. Sürü de diğer avcılar gibi hiyerarşi düzen vardır , bir lider kurt ve akrabaları sürüyü yönetir. Ama diğer vahşi sürüler gibi liderin ve akrabaların sadece belli üstünlükleri vardır , mesela yakalanan yemek birlikte yenilir , herkes avlanmak ve görev dağılıma uymak z orundadır.

Dişi kurtlara diğerlerine göre biraz daha toleranslı davranırlar , özellikle hamile olanlar ve çocuk sahipleri avlara katılmazlar ve onların başlarına da bir iki nöbetçi koyularak güvenlikleri sağlanır.

Kışın zorlu şartlarında sürü gruplar halinde ayrılır ve av bulana kadar devam eder , bu takip haftalar boyunca da sürebilir , özellikle misk öküzleri takipleri günler hatta haftalarca takip edilir , bu tip büyük hayvanlara yapılacak saldırılar da , yaşlılar , çocuklar veya yaralılar seçilir , takibe alınır ve risk devamlı ölçülür.

Uzun zaman avlanamama durumlarında ise kurt sürüleri leşlere yönelir , yapılması gereken diğer leş yiyiciler gibi koku ve sesleri takip etmektir , leş yemek için kendilerine en rakip olabilecek yırtıcı ayılardır , özellikle yetişkin bir ayı ile kavga etmek için sayı olarak bayağı üstün olmak şarttır.

Bazı kurt grupları çok aç kalırsa ayı yavrularına da saldırı da bulunarak ölüm riskine rağmen anne ayı ile kavga etmeyi tercih edebilirler , bir kurt yaklaşık bir hafta kadar aç kalabilir , ama her geçen zaman gücünü yavaş azaltacak , özellikle kışın sert geçtiği dönemler de yaşamak için büyük risk doğuracaktır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder