12 Nisan 2012 Perşembe

Çitaların Hayatları Belgeseli

Çitalar nam-ı diğer serengetinin en hızlı kedileri. Çitaların diğer kedi türlerine göre avantajları da var dezavantajları da var. En büyük avantajı sizinde bildiğiniz gibi en hızlı olmaları ama her gücün bir bedeli var  , çitalar da ne kadar hızlı koşarsa koşsun çok çabuk yoruluyorlar. O yüzden güçlerini dengeli kullanmaları için avlarını bir an önce yakalamaları lazım.

Avını yakaladılar olayları bitiyor mu hayır , sırtlanlar , leoparlar ve aslanlar avlarına talip oldukları zaman kavga etmeyi tercih etmiyorlar ve avlarını bırakıyorlar , birazda mecbur kalıyorlar. Diğer avcılar gibi sürüler halinde avlanmadıkları için yaralanma risklerini de göze alamazlar.

Tek başına avlanmak ve yaşamak hiç de kolay değil , aldığı en ufak bir yara veya darbe sonunda ölümle yüzleşmek zorunda kalıyorlar... Çoğu zaman avlarını bırakmanın üzüntüsü ile tekrar avlanmak için güç toplarlar.

Hayvanlar aleminde tek başına yaşamak zorunda olan diğer kediler gibi yaşantılarının her günü risk altındadır. En zor zamanları ise yavrularını büyütmek zorunda oldukları anlardır , o zaman mecburen av bulmak ve karınlarını doyurmak zorundadırlar , çita yavrularından yüzde 80' i yetişkin olamadan ya açlıktan ya da diğer kediler tarafından saldırıya uğrayarak hayatını kaybeder....



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder