16 Nisan 2012 Pazartesi

Çakalların Hayatları Belgeseli

Çakallar hem Afrika da hem de Asya da görülen gececi bir avcıdır , genel de karanlık vakti dışarıya çıkar ve avlanmak için çalılıkların arasına gizlenmeyi tercih eder ,  genel de tek başlarına yaşasa da bazen sürüler halinde yaşayan çakal ailelerine de rastlanır.


Leşler , sürüngenler ve yavru memeliler menülerinde yer alırlar. Çok nadir de olsa yaralı hayvanlara da saldırdıkları görülmüştür. Belgesel bilimcilerin uzun sürü yaptıkları ataştırmalar sonucunda çakallar ile ilgili garip ama gerçek bir olaya rastlamışlardır. Çakallar kendilerine bir aslan sürüsü seçiyor  ve ölene kadar o aslan sürüsünü takip ederek onlardan kalan leş parçaları ile besleniyor , bu saye de avlanan çakalların tek rakipleri , akbabalar ve kartallardır. 


Leş sürüleri de serengeti de bir çok hayvanın hayatta kalmasını sağlıyor. Büyük bir leş olduğu zaman nadir de olsa aslanlar , leoparlar ve çitalar da geliyor , onun dışında vahşi köpekler ve sırtanlar kokusunu aldıkları leşlere mutlaka talepte bulunuyorlar , akbabalar ve diğer yırtıcı kuşlar da genel de diğer avcılar gelene kadar karınlarını doyurmuş oluyorlar...











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder