22 Kasım 2012 Perşembe

Aslanlar Belgeseli






Aslanlar nam-ı diğer sadece serengetinin değil hayvanlar aleminin de liderleri.  Aslanların lider olarak kabul edilmesinin farklı farklı sebepleri var , ama bunlardan en çok ön plana çıkanları ağırlıkları, güçleri, hızları ve sürüler halinde saldırmalarıdır.

Aslanlar da kendi aralarından türlere ayrılırlar, en iri ve en güçlü olanı afrika aslanlarıdır.

Afrika aslanı, dünyanın en büyük dört kedisinden biridir.

Erkek afrika aslanı ortalama 250 kilogramdır.

Postu kahverengimsi sarıdır. Erkeğin yelesi kahverengimsi sarıdan siyaha kadar değişir. Geniş alınlı, güçlü çeneli, uzayıp çekilebilen tırnaklı, sarımtırak kısa ve yatık tüylüdür.

Kuyruğunun ucu püsküllüdür. Erkek aslanın başının etrafı uzun ve güzel bir yele ile süslüdür. Omuzlarının üzerine kadar dağılan bu perçem, kızdığı zaman kabarır.

Aslanlar birbirleriyle bölgeleri ve kadınların paylaşımı için kavga eder. Genellikle bu ölümle sonuçlanabilir. Aslanların pençeleri ve dişleri çok keskindir. Bir insanı bir vuruşta öldürebilir veya yaralayabilir. Genellikle Afrika kıtasında yaşamlarını sürdürürler.

Aslanlar dünya üzerinde yaşayan kedi türleri içinde en sosyal cinstir. Diğer tüm kedi cinsleri antisosyal olup yalnız yaşamayı tercih ederken aslanlar buyuk gruplar oluştururan tek kedi cinsidir.

Grup oluşturmalarının en büyük sebebi kendilerinden cok hızlı olan avlarını grupsal pusu kurarak yakalamak olduğu tahmin edilir.

Avcı olarak dişi aslanlar daha çok ön plana çıkar, erkek aslanlar çok aç olursa veya canı sıkılırsa ava katılabilir.

http://www.belgeselizle.com/kategori/aslanlar/page/2

http://www.belgeselizle.net/kategori/aslan



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder