13 Kasım 2012 Salı

Akrepler Belgeseli

Akrepler makro saldırgan türlerinin başında yer alırlar, zehirli kuyruğu ile önce avını bir kez uyarır ve sonuç alamazsa canı pahasına saldırır.

Akreplerin en belirgin özellikleri sıcak ve nemli bölgeler de yaşamalarıdır,  vücutlarında sert bir tabakası ve sert kalkık bir kuyruğu bulunur, bu kuyruğunda en güçlü saldırma taktiği zehiri barınır.


Karlı bölgeler hariç hemen hemen her yerde, ormanlık bölgelerde, çöllerde, taşlık ve kayalık yerlerde yaşarlar. Genellikle tropikal ve tropik altı iklim kuşaklarında yaygındır.

Akrepler fazla sıcaklığa duyarlı ve neme bağımlı olduklarından her zaman ılık ve ıslak bölgeleri tercih ederler.
Gündüz, taşların altında, duvar yarıklarında, kurumuş ağaç kabukları altında ya da yer altında kazdıkları dehlizlerde rastlamak mümkündür. Geceleri aktiftir. Kaygan yüzeylere tırmanamaz.

En zorlu savaşları kendi türleri arasında yaşanır çünkü akreplerin birbirlerinin zehirlerine karşı bağışıklıkları vardır. Aşağıdaki video da çöl akrepleri hakkında bilgiler bulacaksınız...






Akrepler aynı zaman da uzunlukları 13-220 mm arasında değişen eklem bacaklılardır. Yaşadıkları ortama göre saman renginden sarıya, açık kahverenginden siyaha kadar değişen tonlarda renklere sahiptir.

Akrepler  , ilkbaharda çok kısa bir dönemde erkekler, dişileri arayıp döllemeye çalışırlar. Spermler, genellikle eşey açıklığından dışarı çıkmış durumda bir kese içerisinde bulunurlar. Bu kese içerisindeki spermleri kıskaçları ile alır ve bir dişiyi gördüğü anda onu oyalayarak ya da ansızın yakalayarak, kıskacı ile taşıdığı sperm kesesini dişinin eşey açıklığına yapıştırır.








Akreplerde de peygamber develeri tarzında çiftleştikten sonra birbirlerini yeme  ve kavga etme görülebilir.





http://tr.wikipedia.org/wiki/Akrep

http://www.belgeselizle.com/kategori/akrepler/page/2

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder