12 Kasım 2012 Pazartesi

Akbabalar Belgeseli


Akbabalar nam-i diğer gündüz yırtıcıları ve leş yiyiciler. Akbabalar aslında familya olarak birden fazla alt türünü kendi içinde barındırır. Buna yeni ve eski dünya akbabaları , sakallı akbabalar , büyük akbabalar, amerika akbabası , kızıl akbaba vs.. gibi örnekler de gösterebiliriz.

Akbabalar hemen hemen hepsi de diğer kuşlarla kavga etmekten çekinirler, onların aklında ilk olarak zararsız ve ölü bir yiyecek vardır.

Akbabaların başları kel kursakları büyüktür. Yürümeye ve leşleri tutup kaldırmaya uyum sağlamış olan ayakları iri ama güçsüz, tırnaklarıysa yassıdır.

Akbabaların gagaları genellikle eti ve deriyi koparabilecek kadar güçlü ve kalındır. Görme duyusu bütün türlerde, duyma duyusu ise hindi akbabasında gelişmiştir.

Çoğunun besin seçme alışkanlığı olmadığından genellikle leş, çöp, ve ara sırada canlı hayvan gibi ne bulurlarsa yerler. Yalnızca bazı türleri kaplumbağa kuzu gibi savunmasız hayvanlara saldırır.





En büyüklerinde birisi de kral akbabadır , kral akbabaların , parlak renkli, başı ve boynu kırmızı ve mavimsi, gözleri kırmızı halkalı, sırtının üstü sarı altı beyaz yakası gridir. Kanat açıklığı yaklaşık 1,7 m gövde uzunluğu da yaklaşık 70 cm’dir.

Tek eşli bir hayatları vardır. Eşlerden birisi ölünce başka bir eş edinebilirler. 4-5 yaşından itibaren yılda bir kez bir adet yumurtlayan dişi, yumurta eğer ilk bir ay içerisinde zayi olursa yeniden yumurtlayabilir.


Akbabaları tam manasıyla yırtıcı saymak zordur. Leş ve kemik iliklerini canlı yiyeceklere tercih ederler. Pek azı canlı hayvanlara saldırır. Aşırı açlık zamanlarında hasta sığırlara saldırdıkları ve kuzuları kaptıkları görülmüştür. Zaman zaman bitkisel besinleri yiyenler de vardır.


http://www.belgeselizle.com/kategori/akbabalar/page/2






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder