9 Ocak 2013 Çarşamba

Çitalar

Çitalar onları belgeseller ve hayvanlar aleminde bilgisi olsun olmasın, hemen hemen herkes en hızlı kediler olarak bilirler.

Peki çitaların neden en hızlı olduklarını düşündünüz mü hiç, tabi bu sorunun tek cevabı yok ama sizlere verebileceğimiz en önemli cevap olarak , bacak uzunlukları, hafif olmaları ve düz omurga yapısını söyleyebiliriz. Düz omurga yapısı sayesinde çitaların kemikleri paralel olarak ilerler ve bu saye de bacakları ve  kalçası inanılmaz şekilde esneyebilir.


En bilinen özellikleri  benekler ve gözlerinin altından ağzına ve çenesine inen siyah çizgileri olması, bu çizgiler güneş ışınlarını çeker ve böylece diğer yırtıcıların aksine günün en sıcak saatlerinde bile daha rahat bir görüş ile avlanabilirler.

Çitalar , aslanlar gibi sürü halinde veya saklanarak avlanmak yerine, yüksek hızının avantajını kullanarak avlanan bir hayvandır.

Çitalar hızlı koşsa da, av girişimlerinin yalnızca yarısında başarılı olur. Çitalar sahip oldukları hızlı koşma yeteneğini hafif, ince kemiklerine borçludur. Bu nedenle çitalar avını bir yerde yerken aslan, sırtlan gibi yırtıcı hayvanlar gelirse o bölgeden çekilerek avını oracıkta bırakır. Çünkü sırtlanların çeneleri çok kuvvetlidir. Çitanın ince kemikleri ise güçlü çenelere dayanamaz.

Çitaların hızlı koşma sebeplerinden birisi de kuyruklarının uzun olmasıdır. Çitalar için kuyruk koşu esnasında da yardımcı olur. Çitalar ceylan, impala gibi otçul hayvanları avlarlar.

Hiç bir zaman diğer bir yırtıcı ile kavga etmeyi göze almazlar, bunda da kısmen haklılar çünkü alacakları ağır bir yara ile haftalarca beslenemezler.














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder