31 Ocak 2013 Perşembe

Baykuşlar

Baykuşlar onlar hakkında herkesin ufakta olsa bir bilgisi mutlaka vardır, başlarının büyük olması, geceleri daha iyi görmeleri , kuyruklarının kısa olması en bilinen özelliklerindendir.

Kuyrukları ne kadar kısa olursa olsun kanatları uzun ve biçimlidir, bu saye de rahatlıkla uçar ve hızlıca havalanabilir, diğer yırtıcı kuşlara göre gücü ve hızı nispeten daha az olsa da pençeleri çok kuvvetlidir.

Baykuşlar da serçe kadar küçük olanları da vardır. Gagaları kıvrık, pençeleri keskin, kanca tırnaklı ve döner parmaklıdır. Kuvvetli pençeleri adeta avına kenetlenir.


Baykuşlar tam bir sessizlik içinde avlanır. Bütün vücudu yumuşak ve ince tüylerle kaplıdır. İri gözleri, başlarının yanında değil önündedir. Aşırı büyüklükteki gözleri, göz oyuğunda hareket edemez. Araba farı gibi yuvalarında sabittir.

Baykuşlar hakkında enteresan bir bilgi de mavi rengi görebilen tek kuş türü olduğudur.

Baykuşların görme ve işitme kabiliyetleri son derece hassastır. Çok az ışıkta avlarını yakalayabildikleri gibi, zifiri karanlıkta da işitme duyularıyla yerini tespit ederek yakalarlar. Kulakları, en küçük hışırtıyı işitebilecek duyarlıktadır.

Baykuşun geniş yüzü, nispeten sert ve kavisli tüylerle kaplıdır. Tüyler bir kepçe gibi sesleri toplar ve kulağa yansıtır. Bazı baykuş cinslerinin kulak delikleri öyle büyüktür ki, başın yan tarafını tamamen kaplar. Ayrıca baykuşların başı geniştir ve kulakları diğer kuşlara göre birbirinden daha uzaktır. Böylece ses dalgası bir kulağa çarptıktan sonra diğerine gelir.

Görme olayı ne kadar kısıtlı olursa olsun diğer işitme organları diğer avcılara göre üst düzey de bir gelişim göstermiştir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder