26 Aralık 2012 Çarşamba

Örümcekler


Örümcekler denince ilk aklımıza gelenler herhalde onlardan ne kadar çok korkabileceğimizdir, bir konuda şanslı sayılırız Türkiye de pek de zehirli türü bulunmuyor, sekizbacaklı böcekler kategorisine giren örümceklerin en zehirlileri cerrahi müdahale olmazsa insanı bir kaç saat içinde öldürebilecek zehre de sahip.


Örümcekler, yırtıcı hayvanlardır. Birbirlerine saldırmaktan çekinmezler. Avları çok çeşitlidir.

Çoğu, böceklerle beslendiklerinden faydalı sayılırlar.

Örümceklerin hepsi avlarını yakalamak için tuzak ağları kurmaz. Bir kısmı avlarını kovalayarak veya üzerlerine sıçrayarak yakalar.

Yakaladığı avını, kıskaçlarına açılan zehir salgısı ile felce uğratır. Sonra ısırarak avının iç organlarına, eritici enzimler ihtiva eden tükrük salgısını akıtır.

Güney Amerika'da yaşayan, bacakları hariç 10 cm boyunda olan, toprakaltı inlerinde barınan bazı türler, tavşan ve tavukların içini boşaltabilecek güçtedir.

Ayrıca, ağız parçaları da bir sineği bile parçalayacak güçte değildir. Zehir çengelleri, avı delmeye ve zehir akıtmaya yarar. Uçtaki iğneli kısımları, bir şırınga gibi birer yan delikle biter.

Deliğin böyle enjektörvari oluşu, tıkanma tehlikesini önler.

Örümceklerin böceklerden ayrılan birçok özelliği vardır. Böceklerin çoğu kanatlı olduğu halde, örümcekler kanatsızdır. Böceklerde 6 bacak olmasına karşılık örümceklerde 8 bacak vardır.

Antenleri olmadığından, ağız önündeki pedipalpler bu görevi üstlenirler. Dış görünüşleri bacağa benzediğinden bunlara duyu bacakları da denir.

En enterasan özellikleri ağlarıdır, filmlere de konu alan bu özelliği oldukça gizemlidir.


Ağ örümü çoğunlukla gece olur. Örülmesi en fazla 60 dakika alır. Ağın ortasında spiral ve yapışkan bir yer vardır. Diğer iplikçikler kurudur. Bir sinek ağa konsa hemen yapışır. Kurtulmak için çırpındıkça daha da yapışır.

Ağlar, genellikle yere dik vaziyettedir. Maksat, uçan arı ve sinekleri yakalamaktır. Her örümcek türünün, kendisine has ağ örme stili vardır.

Ağ örme işi örümceklerin, doğuştan kazandıkları bir sanattır.









http://tr.wikipedia.org/wiki/Kan


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder