Timsahlar yılın yaklaşık 7-8 ayını suların seviyesinden dolayı rahatlıkla geçirirler. Ama yaz mevsiminin gelmesi ve kuraklığın başlamasıyla bazı timsahlar göç etmeyi tercih eder, göç etmeden yazı geçirmek isteyen timsahların ise birbirinden farklı seçeneklerden birini tercih etmesi lazımdır. En zorlu dönem yaklaşık 3 hafta sürer , yağmurlar durur , nehirle çekilir. Bu dönemler de yapılması gerekenler kısaca şöyle olmalıdır.
En mantıklı yol doğal mağaralar da dinlenmektir , bu mağaraların içinde nem olarak da rahat bir hava olduğundan timsahlar hem nem kaybetmez hem de terlemeden rahatlıkla yaz sezonunu geçirir...
Bir diğer seçenek ise ağaçların arasında doğal gölgelik ortamlarda saklanmak ve dinlenmek , bu yol mağaralara göre biraz riskli olsa da sağlıklı sayılabilir. Bu seçenekteki en büyük risk bir aslan veya leopar tarafından saldırıya uğrama ihtimalidir.
En sonuncu ve biraz da riskli seçenek ise , kuruyan bataklıkların tamamen içine girerek dinlenmeyi tercih etmektir , ama bu seçenekte etrafta diğer hayvanlarında bulunması timsahı tam olarak aktif dinlenmeye girememesini sağlar , devamlı su içmek veya da bataklığa girmek isteyen canlılara saldırma iç güdüsü timsahlara zor ve hareketli alanlar sağlar.
Özellikle son haftalar da timsahlar bırakın saldırmayı yürüyecek derman bile bulamaz , bu zamanlar da ise gelebilecek bir su aygırı veya büyük kedi saldırısı kesin ölüm anlamına gelir....
Aşağıdaki video da yaşanan ızdıraplı dönemlerle ilgili az çok bilgi sahibi olabilirsiniz...